19 sep. 2015

'Elekta manipulerade anbud' - Affärsvärlden

'Elekta manipulerade anbud' - Affärsvärlden


Tycker detta är synnerligen dåligt av bolaget, slarvigt och manipulativt:
--------------------------------------------------------------------------------


Upphandlingen av ett tiotal nya linjäracceleratorer, strålkanoner, har utvecklats till en mardröm för det svenska medicinteknikbolaget Elekta. Värsta konkurrenten, amerikanska Varian, vann upphandlingen när Stockholms läns landsting offentliggjorde det bästa anbudet den 1 september.
Bolaget överklagande 11 september och medgav då att bolaget räknat fel på upp till 300 miljoner kronor när anbudet skickades in.  Bolaget lägger delvis skulden på ett felaktigt kalkylsystem i det Excelark som användes när priset räknades fram.
I anbudet har Elekta misslyckats med användningen av en färdig formel – en minuspost på 38 miljoner kronor har i stället för att subtraheras från det totala priset adderats till priset vilket fått anbudet att stiga från 497 miljoner kronor till 574 miljoner kronor. Det motsvarar en skillnad på så mycket som 77 miljoner kronor.
Elekta anser att upphandlingen ska göra om.
I torsdagens svar avvisar landstinget det kravet:
"Upphandlingen har gjorts på ett korrekt sätt och SLL (Stockholms läns landsting) har inte på något sätt brutit mot lagen om offentlig upphandling", skriver landstinget genom sin jurist Paul Collins i sitt svar.
Landstinget skriver att Elekta meddelat ett totalpris på 788 miljoner kronor jämfört med Varians pris som uppgår till 744 miljoner kronor.
Landstinget bekräftar också att det har funnits ett fel i en formel i den prislista som Elekta och Varian ska fylla i: "Felet bestod, enkelt uttryckt i att vissa kostnader subtraherades vid beräkningen av Totalt pris istället för att rätteligen adderas", skriver landstinget.
Landstinget skriver dock att det är uppenbart att det är ett fel i formeln och menar att felet måste "ha blivit uppenbart" för bolaget när det hade fyllt i de efterfrågade prisuppgifterna:
"Det ligger i sakens natur att delbeloppen i en beräkning av Total pris ska adderas ihop och inte subtraheras. En normal omsorgsfull anbudsgivare har därför upptäckt felet och insett att det fanns ett fel i den aktuella formeln", skriver de.
Landstinget menar att bolaget istället för att larma om den felaktiga formeln har försökt utnyttja felaktigheterna till sin fördel:
"Istället för att uppmärksamma felet under anbudstiden har bolaget avsiktligen enligt egen uppgift valt att försöka manipulera sitt anbuds Total pris", något som landstinget finner anmärkningsvärt:
Landstinget noterar också att bolaget "efter denna misslyckade manipulation" dessutom hävdar att det har lidit skada genom att företaget inte har kunnat lämna bästa pris, något som myndigheten finner "synnerligen anmärkningsvärt":
"Den så kallade ´skada´ som bolaget anser sig drabbat av har bolaget vållat sig själv genom att försöka manipulera en felaktig formel i en Excel-fil", skriver landstinget.
Affärsvärlden har sökt Elekta för en kommentar kring anklagelserna om att bolaget har manipulerat offerten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar