14 nov. 2014

Handelsbanken analyserar Nordea

24 OKTOBER 2014
Köp

Omotiverad värderingsrabatt i Nordea

Nordea uppvisade en solid rapport för det tredje kvartalet den 22 oktober. Engångsposter på 344 miljoner euro för en nedskrivning av IT-system störde det rapporterade resultatet, men den underliggande intäktsutvecklingen och kostnadskontrollen var fortsatt god. Därtill minskade kreditförlusterna, vilket var oväntat.
Räntenettot ökade med 2 procent till 1,4 miljarder euro, vilket var 1-2 procent högre än Handelsbankens och konsensus prognos. Provisionsintäkterna var i linje med förväntan medan de volatila tradingintäkterna var åt det svaga hållet.
I jämförelse med samma kvartal föregående år minskade kostnaderna med 2 procent och banken meddelade att målsättningen för 2015 är att kostnaderna ska vara 5 procent lägre än 2013 i lokala valutor.
"Nordea-aktien har gett en totalavkastning på 9 procent i år, vilket är betydligt bättre än index. På P/E 10,4x (2015pr) är värderingen fortfarande attraktiv och medför stor långsiktig kursportential", skriver Handelsbanken.
Aktien handlas med en rabatt om 14 procent i förhållande till övriga svenska banker, vilket Handelsbanken finner omotiverat.
"Därtill ser vi positivt på bankens diversifiering, såväl geografiskt som branschmässigt.  Nordea har starka finanser och möter mer än väl kapitalkraven, vilket bidrar till en stor utdelningspotential", skriver Handelsbanken.
Handelsbanken räknar med en utdelningsandel om 70 procent och en direktavkastning för 2014-15 på 6,1-7,1 procent.
Nordea är Handelsbankens favoritaktie i banksektorn. Rekommendation köp upprepas.

Källa: Handelsbanken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar