13 nov. 2014

Swedbank sänker fondavgifter

Fonder Swedbank Robur sänker nu avgifterna på en rad fonder. Indexfonderna kommer hädanefter att kosta betydligt mindre än hos många av konkurrenterna.

Prisförändringarna trädde i kraft den 12 november och rör sammanlagt sju av Swedbank Roburs fonder. Avgifterna för Penningmarknadsfonden och Penningmarknadsfond MEGA prissänks från 0,4 respektive 0,3 procent till 0,1 procent.
”Vi har ett mycket lågt ränteläge just nu, och det kommer bestå en lång tid framöver. De kunder som i den marknaden söker en placering med låg risk behöver en kort räntefond som är lågt prissatt. Det behövs framförallt till de kunder som sparar i de skal där sparkonto inte är tillgängligt”, kommenterar David Vallin, chef för Affärs- & Produktutveckling på Swedbank Robur.
Robur sänker även avgiften på sina fem indexfonder - USA, Europa, Asien, Sverige och Mix Sverige - till 0,2 procent. Här låg avgifterna tidigare på mellan 0,42 och 0,72 procent. Det gör att Robur nu ligger betydligt lägre än många andra konkurrenter.
Lägst av alla ligger dock Nordnet och Avanza som båda erbjuder avgiftsfria indexfonder.
Snittavgiften på en indexfond i kategorin Sverige ligger idag på 0,41 procent, enligt siffror från Morningstar. 
”Vi har sedan en tid tillbaka sett ett ökat intresse för passivt förvaltade fonder, indexfonder från våra sparare. För indexfonderna är pris ett viktigt konkurrensmedel och därför vill vi göra dessa fonder prisattraktiva”, kommenterar David Vallin.
Enligt David Vallin innebär avgiftssänkningarna inte någon förändring kring hur de olika fonderna förvaltas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar